Wijnproeven als een Bourgondiër! Zo werkt het.

Een van de passies binnen Spanish Fly is Food & Drinks! Onze redactie is dan ook altijd scherp op de nieuwste trends en ontwikkelingen! In deze blog lees je meer over hoe je kan wijnproeven als een echte Bourgondiër. Als een echte Bourgondiër weet jij natuurlijk wat lekkere wijnen zijn en hoe je hiervan optimaal kunt genieten. Ben je hier nog niet zo bekend mee? We hebben een aantal tips voor jou hoe je wijn proeft als een echte Bourgondiër.

Wijnproeven doe je in 4 stappen:

Stap 1: Kijken
Stap 2: Ruiken
Stap 3: Proeven
Stap 4: Conclusie

Stap 1: Kijken

Begin eerst met het inspecteren van je wijn. Dit doe je door het glas schuin tegen een witte achtergrond te houden. Zo kun je de intensiteit van de wijn bepalen. Draai de wijn rond (walsen) in het glas om de vloeibaarheid of stroperigheid te zien van de wijn.

Lichtplatina een heldere witte wijn, dit is een jonge wijn en niet op eikenhout gerijpt (Pinot Gris).
Middelcitroen is een lichtbleke wijn met groen tinten aan de rand (Sauvignon Blanc).
Diepgouden wijn is vaak gerijpt op eiken en geeft de witte wijn een diepgouden tint (Chardonnay).

Lichtgranaatrood, de wijn bevat dan minder anthocyaan een rood pigment (bijv: Pinot Noir).
Middelrood, wijn met een rode kleur heeft een hogere zuurgraad (Merlot, Tempranillo).
Dieppaars deze wijn bevat meer pigment en heeft een lagere zuurgraad (Malbec).

Stap 2: Ruiken

Houdt het glas vlak bij je neus en neem een snuif om je neus te primen. Wals de wijn en ruik nogmaals. Ruik dit keer langer en langzamer. Beweeg je neus rond het glas op verschillende posities. Rijke fruitaroma’s liggen meestal op de onderrand en bloemige aroma’s zijn te ruiken aan de bovenrand. Is je neus nou eventjes helemaal de weg kwijt? Dit kun je simpel oplossen door te ruiken aan je onderarm. Je neus is nu weer geneutraliseerd. Snel weer verder!

Stap 3: Proeven

Ons favoriete onderdeel. Goed proeven is lastiger dan je denkt. Vooral in het begin zal je moeite hebben om direct smaken te kunnen plaatsen. Neem een grote slok gevolgd door enkele kleine slokjes, zodat je smaken kunt isoleren en herkennen. Om wijn te kunnen beoordelen let je op:

1. Zoetheid
2. Zuurgraad
3. Tannine
4. Alcohol
5. Body

Na het proeven heb je een smaakprofiel gecreëerd. Je probeert de smaken en aroma’s in te delen. Als je bijvoorbeeld vanille proeft, kan dat komen door het eikenhout waarop de wijn heeft gelegen. Net als dat de een spruitjes lekker vind, is het ook bij wijn zo dat een ieder iets anders kan proeven.

Wist je dat smaakvoorkeuren genetisch bepaald zijn? Om je smaak te ontwikkelen kun je oefenen door diverse aroma’s te ruiken en te herkennen.

Stap 4: Conclusie

Het is tijd om de balans op te maken. Wil je er echt werk van maken? Het is dan aan te bevelen om wijnkenmerken op te schrijven. Zo zul je deze sneller gaan herkennen. Wat je op kunt schrijven is het volgende:

1. Wat je hebt gedronken?
2. Wanneer heb je het gedronken?
3. Wat vond je ervan?
4. Wat heb je gezien?
5. Wat heb je geroken?
6. Wat heb je allemaal geproefd?
7. Waar heb je dit gedronken?
8. Heb je de wijn gecombineerd met eten?

Zo kun je natuurlijk nog wel even doorgaan. Noteer wat voor jou het fijnste werkt! Heb je vrienden om je heen die ook steeds meer willen ontdekken over wijn? Probeer eens een avondje blind proeven. Zo kun je elkaars kennis testen. Leerzaam, leuk maar vooral lekker ;).  Succes Bourgondiër!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.